Strona głównaNasze obiektyJak rezerwowaćWarunki wynajmuCzęste pytaniaPoradnikO nasKontakt

Wakacje w Chorwacji

tylko z nami!
U nas znajdziesz apartamenty, kwatery i domy wakacyjne na wynajem w całej Chorwacji. Jeśli planujesz wczasy w Chorwacji, naprawdę nie mogłeś trafić lepiej!

dowiedz się więcej...

Kuchnia chorwacka

Chorwackie jedzenie jest naprawdę niesamowite! Tradycyjna kuchnia chorwacka jest bogata i bardzo zróżnicowana, aczkolwiek cudzoziemcowi trudno jest rozpoznać dania, które są tradycyjne wyłącznie dla Chorwacji. Wynika to z tego, iż na chorwacką kuchnię miały wpływ upodobania i smaki krajów sąsiadujących oraz różnych narodów, które rządziły terytorium Chorwacji na przestrzeni wieków.

Tradycyjna kuchnia chorwacka wykazuje podobieństwa do kuchni włoskiej, austriackiej, węgierskiej i tureckiej. Dania chorwackie mają jednak nieco inny smak. W dodatku tradycyjne dania chorwackie są zróżnicowane także pod względem regionu. I choć niektóre dania są serwowane w każdym zakątku Chorwacji, to w każdym z regionów nieco różnią się smakiem czy sposobem przygotowania.

Dalmatyńskie potrawy, które serwowane są wzdłuż wybrzeża Dalmacji i na wyspach, opierają się głównie na rybach, zieleninie, oliwie z oliwek i przyprawach, takich jak czosnek, rozmaryn, pietruszka, itd. Kuchnia dalmatyńska to typowa kuchnia śródziemnomorska.

Natomiast dania podawane w Zagrzebiu mają więcej podobieństw z kuchnią krajów Europy Środkowej. Typowe potrawy z Zagrzebia to dania mięsne, a przystawki zazwyczaj zawierają ziemniaki, inne warzywa korzeniowe i kapustę.

Kuchnia Istrii przypomina zaś dania kuchni dalmatyńskiej, ale Istria ma kilka swoich typowych potraw i unikalnych technik gotowania. Jednym z dań istryjskich jest manestra - zupa fasolowa przygotowywana tylko na Istrii lub fuzi - makaron typowy dla tego regionu.

Slawończycy natomiast kochają wieprzowinę, więc wiele potraw w Slawonii jest po prostu opartych na mięsie wieprzowym. Czerwona papryka jest główną przyprawą w Slawonii. Chociaż obecna jest również w pozostałych kuchniach regionalnych, to nie jest tak popularna, jak w Slawonii.

Typowe dania chorwackie
Poniżej przedstawiamy kilka typowych, chorwackich potraw. Staraliśmy się uwzględnić różnorodne potrawy, które dadzą wyobrażenie o smakach kuchni chorwackiej.

Crni rizot
Każda restauracja z owocami morza w Chorwacji posiada w swym menu crni rizot (czarne risotto). Jest to zasadniczo risotto z kałamarnicy. Kałamarnica farbuje ryż na kolor czarny. Oprócz kalmarów, risotto zawiera inne owoce morza, zwłaszcza małże i inne skorupiaki. Crni rizot to danie, które po prostu trzeba skosztować.

Strukli
To przepyszne ciasto, wypełnione twarogiem i śmietaną, pochodzące ze Słowenii. Dziś jest to popularne danie w Zagrzebiu, a także w regionie Hrvatsko Zagorje. Strukli przygotowywane są na dwa sposoby: gotowane w wodzie lub pieczone w piecu. Jest nawet restauracja w Zagrzebiu, La Struk, serwująca tylko strukli. Proponuje ona tradycyjne strukli, ale także nowoczesne interpretacje tego tradycyjnego dania (z truflami lub słodkie odmiany z serem i jagodami).

Pasticada s njokima
Nazywana "królową dalmatyńskiej kuchni", pasticada jest prawdopodobnie najbardziej popularnym dalmatyńskim jedzeniem. Każdy dom, każda rodzina ma swój własny przepis na pasticadę. Więc co to za przysmak? Filet z cielęciny jest marynowany w occie winnym przez wiele dni, a następnie duszony przez wiele godzin, najpierw w soku, a później z czerwonym winem i podawany z domowymi gnocchi.

Hobotnica ispod peke
Pieczenie mięsa, owoców morza i warzyw pod pokrywą przypominającą dzwon, pokrytą żarem, to unikalna metoda gotowania w Chorwacji i sąsiednich krajach (np. w Bośni, Czarnogórze itp.). Mięso i warzywa kładzie się na tacy, soli, dodaje przyprawy, olej i przykrywa pokrywką, która swym kształtem przypomina dzwon. Umieszcza się to na ogniu, gdzie pokrywkę pokrywa się żarem. Piecze się przez dwie godziny, ale po około godzinie, podnoszone jest wieko, mięso jest obracane i dodaje się inne przyprawy, takie jak miód i koniak ze śródziemnomorskimi ziołami.

Peka może być zrobiona z dowolnego rodzaju mięsa (kurczak, cielęcina, kiełbaski, itp.) czy ośmiornicy. Ośmiornica naprawdę staje się delikatna i soczysta, a ziemniaki stają się szczególnie słodkie i smaczne. Sos jest smaczny, a jeśli danie serwowane jest z chlebem pieczonym również ispod peke (pod dzwonową pokrywką), to jest to wręcz festiwal dla kubków smakowych.

To danie zwykle trzeba zamówić z wyprzedzeniem w restauracji. Niektóre restauracje mają to w menu przez cały czas, ale peka jest najlepsza, gdy jest wykonana na zamówienie.

Skampi na buzaru
Buzara to metoda gotowania owoców morza, głównie skorupiaków i małż, znana wzdłuż całego wybrzeża Chorwacji. Krewetki lub małże są krótko gotowane z dodatkiem białego wina, czosnku, natki pietruszki i bułki tartej. Do nadania koloru czasem dodawana jest pasta pomidorowa. Jest to najprostszy, ale jeden z najsmaczniejszych sposobów przygotowania krewetek lub małży.

Brudet
Inną klasyczną potrawą typową dla nadmorskiej Chorwacji jest brudet (brujet, brodeto) - gulasz rybny. Podobnie jak pasticiada, brudet jest jedną z najbardziej popularnych potraw, jakie można znaleźć w nadmorskiej Chorwacji. Każda rodzina ma swój własny sposób na robienie brudet. Ryba jest duszona z cebulą, sosem pomidorowym i przyprawami. Gotuje się powoli przez kilka godzin. Do gulaszu dodawane są liście laurowe i papryka chili. Brudet jest zazwyczaj podawany z polentą.

Soparnik
Soparnik to pikantny placek wypełniony botwiną. To tradycyjna dalmatyńska potrawa, typowa dla regionu Poljica w środkowej Dalmacji. Chorwackie Ministerstwo Kultury zadeklarowało soparnik jako niematerialne dziedzictwo kulturowe Chorwacji. Od dziesięciu lat, w lipcu, w Dugi Rat, odbywa się każdego roku festiwal Soparnik.

Gregada
Typowa potrawa dalmatyńska greagada to gulasz rybny gotowany z białego wina, pietruszki, cebuli, czosnku, kaparów, solonych sardeli i ziemniaków. To danie jest bardzo typowe dla centralnych wysp Dalmacji, szczególnie na wyspie Hvar.

Punjene paprike
Papryka jest nadziewana mięsem mielonym, ryżem i przyprawami, gotowana z sosem pomidorowym. Nadziewana papryka jest jedzona w całej Chorwacji, jedyną rzeczą, która różni się w różnych regionach, to wybór mielonego mięsa używanego w przepisie. Podczas gdy w Dalmacji będzie to głównie cielęcina, w Slavonii mięso mielone będzie przeważnie wieprzowe. Nadziewane papryki są zazwyczaj podawane z puree z ziemniaków.

Sarma
Jak latem popularne są faszerowane papryki, tak zimą popularna jest sarma (faszerowana kapusta). Farsz jest w zasadzie taki sam dla obu tych dań - mięso mielone i ryż z przyprawami, ale przy sarmie, farsz owija się w liście kapusty zamiast wypełniać nim paprykę.

Cobanac
Typowa potrawa ze Slavonii, cobanac, to pikantny gulasz mięsny. Gotowany przez długi czas, ale zawsze na dużym ogniu i często zawiera różne mięsa: wieprzowinę, cielęcinę, jagnięcinę i nóżki wieprzowe.

Kotlovina
Kotlovina to mięsny specjał popularny w Zagrzebiu i północno-zachodniej Chorwacji. Różne mięso, zazwyczaj mięso wieprzowe oraz piersi z kurczaka, wraz z warzywami (cebula, papryka, ziemniaki itp.) smażone są w dużym metalowym naczyniu, a następnie powoli gotowane w sosie nad otwartym ogniem. Kotlovina jest przygotowywana w specjalnie zaprojektowanym kociołku i zwykle przygotowywana na zewnątrz.

Paprenjaci
Paprenjaci to tradycyjne chorwackie ciasteczka pochodzące z XVI wieku. Nazwa pochodzi od czarnego pieprzu (papar w języku chorwackim), ponieważ paprenjaci, wśród innych składników, zawiera czarny pieprz. Inne składniki to orzechy włoskie, orzechy laskowe, miód, masło i różne przyprawy.

Arancini
Tradycyjne słodycze z południowej Chorwacji. Arancini to kandyzowane skórki pomarańczy. Domowej roboty są najlepsze. Miałem szczęście, bo mój sąsiad często je czyni, a są pyszne. Skórka pomarańczy (czasem cytryny lub grejpfruta) jest cięta na długie paski i pozostawiona w wodzie przez tydzień. Następnie się je suszy i waży, a potem gotuje przez 30 minut w wodzie z cukrem, którego powinno być tyle samo, co skórki (ta sama waga). Po wyjęciu z wody, kiedy jeszcze są gorące, zanurz się je w cukrze.

Krostule
Krostule to tradycyjne ciasto podawane w przybrzeżnej Chorwacji, od Istrii po Dubrownik. Długie, cienkie paski ciasta są luźno zawijane, a następnie smażone w oleju i przed podaniem posypane cukrem pudrem.

Fritule
Najbardziej popularne słodycze przybrzeżnej Chorwacji. Fritule to ciasto w kształcie kulki wykonane z mąki, rodzynków, lokalnych nalewek i skórki cytrynowej, a następnie smażone na głębokim oleju.
Powrót do artykułów
Popularne oferty
noclegi w Okrug Gornji - Willa Ljubica  - Apartament Lucija (willa Ljubica)
noclegi w Vodice - Apartamenty Martina - Apartament Martina 2
  • Apartament Martina 2
  • Chorwacja, Vodice, Apartamenty Martina
  • Apartament (max. 5 osób)
  • 3 pokoje / 2 sypialnie
  • plaża 0.3 km
noclegi w Omiś - Apartamenty Nashiville - Apartament Nashiville A3
  • Apartament Nashiville A3
  • Chorwacja, Omiś, Apartamenty Nashiville
  • Apartament (max. 6 osób)
  • 2 pokoje / 2 sypialnie
  • plaża 0.4 km
noclegi w Vodice - Apartamenty Luka - Apartament Luka 1
  • Apartament Luka 1
  • Chorwacja, Vodice, Apartamenty Luka
  • Apartament (max. 8 osób)
  • 4 pokoje / 3 sypialnie
  • plaża 0.25 km

Pracujemy od poniedziałku
do piątku, od 9:00 do 17:00

Numer telefonu:
(0) 727 487 797

Kontakt e-mailowy:
Formularz kontaktowy

Zaplanuj

z nami 

wczasy w Chorwacji

Oferujemy noclegi w kwaterach i apartamentach w Chorwacji w bardzo dobrych cenach. Wszystkie, reklamowane na naszym portalu apartamenty, domy i wille, zostały przez nas osobiście sprawdzone. Rezerwuj noclegi w Chorwacji za pośrednictwem naszego serwisu w prosty sposób i w całości w języku polskim! Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszymi ofertami wynajmu. U nas z pewnością znajdziesz kwaterę dla siebie! Nasze oferty można znaleźć również na portalu WakacyjnyWynajem.pl.
Newsletter


Jeśli chcesz otrzymywać informacje o nowych ofertach i promocjach zapisz się do naszego newslettera

© 2010 - 2017 TylkoChorwacja.pl - Tanie wczasy w Chorwacji z dojazdem własnym. Komfortowe apartamenty w Chorwacji na wynajem na wymarzone wakacje.